Viscero Fascia Therapie

De fascia bestaat uit collageenvezels, water en lijm en is slechts 0,5 tot 3 millimeter dik. Ze omringen je hele lichaam: spieren, organen, vaten, botten, gewrichtsbanden, je gezichtsvermogen en zelfs je hersenen. Zonder dit bindweefsel met een soort netwerkachtige structuur zou je lichaam in elkaar storten.

Viscero fascia therapie bestaat uit manuele technieken, die ervoor zorgen dat het bindweefsel rondom inwendige organen weer de juiste beweeglijkheid terugkrijgt. Door mobilisaties gericht op de fasciën toe te passen, hersteld de structuur en functie van het orgaansysteem en daarmee de algehele gezondheid. Een cliënt voelt al snel verbetering omdat de restricties door de disbalans in het lichaam opgeheven zijn.

De fascia spanning wordt beïnvloed door het autonome zenuwstelsel. Innerlijke rust vermindert onze lichaamsspanning, maar stress kan echter de spanning van onze fascia verhogen. De fascia vormt de verbinding tussen lichaam en psyche. Fasciaverklevingen en te weinig fasciabeweging zijn een mogelijke oorzaak voor vele klachten.

Er zijn verschillende oorzaken voor verkleefd bindweefsel. Als je ouder wordt, is de kans groter dat de fasciën gaan verkleven. Het watergehalte wordt steeds kleiner, de elasticiteit neemt af. Een vochttekort leidt er over het algemeen toe dat je fasciën kunnen gaan verkleven.

Een van de belangrijkste redenen voor het verkleven is echter te weinig beweging en een slechte houding. Als je de hele tijd zit, voorkom je een goede lymfestroom. De lichaamseigen lijm, die je bijvoorbeeld nodig hebt voor de genezing van wondjes, kan zo niet (goed) worden getransporteerd.

Er zijn 3 lagen fasciën onderhuidse/oppervlakkige fascia, diepliggende fascia en verbindende fascia.

De oppervlakkige fascia maken deel uit van je onderhuidse weefsel. Ze verbinden je organen en weefsels met elkaar. Ze omhullen je bloedvaten, zenuwen en klieren. En ze slaan vet en water op.

De diepliggende fascia zijn de dichtste lagen van het bindweefsel. Ze omhullen en verbinden je spieren, botten en gewrichten. De diepe fasciën reageren op chemische en mechanische prikkels en worden ook wel “het zesde zintuig” genoemd.

De viscerale fascia omhullen en beschermen je organen. Ze houden ze vast en zorgen dat ze op hun plaats blijven.

Enkele voorbeeld wanneer je viscero fascia therapie kunt toepassen:

  • Pijn en lichamelijke klachten. Rug- en nekklachten, spier- en gewrichtspijnen, verklevingen.
  • Somatische klachten. Vage pijnen, stressproblemen die zich op je lichaam uiten
  • Fybromyalgie, depressie, burn-out, mentale overbelasting
  • Fysieke en psychische functioneringsstoornissen
  • Sportblessures en sport gerelateerde bewegingsproblemen
Menu